دوره 6، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 149-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari Dehnooh M, Ghanavati J. Fundamental Analysis of the Principle of Non-interference in other Financial Rights. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2020; 6 (2) :133-149
اکبری دهنو میثم، قنواتی جلیل. تحلیل بنیادین اصل عدم مداخله در حقوق مالی دیگری. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1399; 6 (2) :133-149

انسان حق تعیین سرنوشت خویش را دارد و تنها او بر حقوق مالی خویش مسلط است. نظم و انضباط اجتماعی نیز در جامعه ایجاب می‌کند که حقوق مالی اشخاص از ثبات نسبی برخوردار باشد و در معرض تزلزل و تشویش ناشی از مداخلۀ دیگران قرار داده نشود. به موجب اصل عدم مداخله، امکان دخالت در حقوق مالی بدون ارادۀ صاحب حق مالی وجود ندارد.
اعتبار این اصل ازطریق پاره‌ای از اصول مبنایی نظیر اصل کرامت، برابری و آزادی انسان‌ها و حق تعیین سرنوشت قابل اثبات است. به موجب اصل نخست، خداوند با بخشیدن نعمت تعقل و برتری‌دادن انسان بر سایر مخلوقات، انسان را تکریم کرده است و براساس اصل دوم، انسان‌ها در ذات و خلقت با یکدیگر برابرند و هیچ موجبی برای تقدم برخی از انسان‌ها وجود ندارد؛ از منظر اصل سوم، آزادی انسان ایجاب می‌کند که آزادنه و خلّاقانه تصمیم بگیرد و تصمیم‌گیرندۀ خارجی نقشی در تحمیل اراده به وی نداشته باشد و در آخر تعیین سرنوشت حق هر انسانی است که با ارادۀ خویش می‌تواند آن را تعیین کند. در این مقاله نویسنده از طریق تحلیل محتوایی و توصیفی، ضمن معرفی اصل عدم مداخله در حقوق مالی دیگری، مبانی آن را تبیین کرده است.
انتشار الکترونیک: 1399/6/1

1. البوزنو، محمد صدقی بن احمد.1423ق. «موسوعة القواعد الفقه». بيروت: مؤسسة الرساله. امیدی، علی. 1392. «رویکردهای سه‌گانۀ روش‌شناختی در مطالعات علوم ‌اجتماعی و مقایسۀ آن با نظریۀ ادراکات اعتباری علامه‌ طباطبایی». نشریۀ حکمت و فلسفه. دورۀ 9. شمارۀ 36. زمستان. باریکلو، علیرضا. 1390. «وکالت غیرمستقیم». فقه و اصول. دورۀ 43. شمارۀ 86. برن، ژان. ۱۳۵۶. فلسفۀ رواقی. ترجمۀ ابوالقاسم پورحسینی. تهران: سیمرغ. بشیریه، حسین .1376. لیبرالیسم و محافظه کاری. تهران: نشر نی. بولانژه، ژان. 1376. «اصول کلی حقوق و حقوق موضوعه». ترجمۀ دکتر علیرضا محمدزاده وادقانی. دورۀ 36. شمارۀ 1058. بهار. پارساپور، محمدباقر. 1381. «نظریۀ حقوق طبیعی». پژوهش‌های فلسفی‌ـ‌کلامی. شمارۀ 13 و 14. جلایی، سید عبدالمجید؛ صباغ‌پور فرد، مینا. 1388. «بررسی اثر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی ایران از مسیر بازارهای مالی». پژوهشنامۀ اقتصادی. دورۀ 9. شمارۀ 2. پیاپی 33. جوادی آملی، عبدالله. 1375. فلسفۀ حقوق بشر. قم: اسراء. حیاتی، علی‌عباس. 1397. «مفهوم "اصل حقوقی" و مقایسۀ آن با "قاعدۀ حقوقی" (مطالعۀ تطبیقی در حقوق ایران و فرانسه)» فصلنامۀ دانش حقوق مدنی. دورۀ 7. شمارۀ 2. دکارت، رنه. 1374. اصول فلسفه. ترجمۀ منوچهر صانعی. تهران: آگاه. ـــــــــــ‌. 1394. گفتار در روش درست راه‌بردن عقل. ترجمۀ محمدعلی فروغی. تهران: نشر مهر دامون. دهخدا، علی‌اکبر. 1341. لغت‌نامۀ دهخدا. تهران: مؤسسۀ لغت‌نامۀ دهخدا. رازی، محمدبن زکریا. 1386. الطب الروحانی. زیرنظر دکتر مهدی محقّق. تهران: انتشارات مؤسسۀ مطالعات اسلامی دانشگاه تهران ـ دانشگاه مک گیل. صانعی دره بیدی، منوچهر. 1382. «برابری (تساوی) در حقوق بشر و پیشینۀ تاریخی آن». پژوهشنامۀ علوم انسانی. شمارۀ 39 و 40. صفایی، سید حسین؛ خیریه، زینب. 1392. «نفقۀ زوجه غایب مفقودالاثر در فقه و حقوق با رویکردی بر نظر امام خمینی». پژوهشنامۀ متین. سال پانزدهم. شمارۀ 59. صفری، اسفندیار. 1392. بررسی فقهی‌ـ‌حقوقی ادارۀ مال غیر (مادۀ 306 قانون مدنی). مشهد: انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی. طباطبایی،‌ محمدحسین (1370). المیزان فی تفسیرالقرآن، قم: جامعه مدرسین حوزۀ علمیه قم. عاملى (شیخ حر عاملی)، محمد بن حسن (1409 ق). وسائل الشيعة. قم: مؤسسه آل البيت عليهم السلام. غمامی، سید محمدمهدی؛ عزیزی، حسین. 1395. «تحلیل انتقادی رویکردهای اثباتی به قانون بررسی موردی دیدگاه‌های هانس کلسن و هربرت هارت». مطالعات حقوق عمومی. دورۀ 46. شمارۀ 1. قنواتی، جلیل. 1381. «ماهیت حقوق نمایندگی». حقوق خصوصی (مجلۀ مجتمع آموزش عالی قم سابق). شمارۀ 12. قمى، شیخ عباس. 1423 ه. ق. الغایۀ القصوى فی ترجمۀ العروۀ الوثقى. قم: منشورات صبح پیروزى. کاتوزیان، ناصر. 1379. اعمال حقوقی. تهران: شرکت سهامی انتشار. چاپ هفتم. محمصانی، صبحی .1980م. فلسفةالتشريع فی الاسلام. بيروت: دارالعلم للملايين. محقق، مهدی 1391. السیره الفلسفیه؛ به انضمام شرح احوال و آثار و افکار محمدبن ‌زکریای رازی. تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی. محمدی، حسین؛ نجارزاده، محمدرضا. 1394. بررسی مفهوم مکاتب حقوقی. تهران: دفتر مطالعات نظام سازی اسلامی. مرقس، سليمان.1992م. الوافی فی شرح القانون المدنی. القاهرة: عالم الكتب. موحد، محمدعلی. 1384. در هوای حق و عدالت؛ از حقوق طبیعی تا حقوق بشر. تهران: کارنامه. مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره). 1386. «امام خمینی و قلمرو دین». اصول و مبانی کرامت انسان. جلد اول. مجموعه آثار همایش بین‌المللی امام خمینی. تهران: مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره). هنجنی، علی. 1392. «ثبات اصل حاکمیت و منع مداخله». تحقیقات حقوقی. دورۀ 16. شمارۀ 567. ل‍ی‍ت‍ل‌، دان‍ی‍ل‌.1373. ت‍ب‍ی‍ی‍ن‌ در ع‍ل‍وم‌ اج‍ت‍م‍اع‍ی‌: درآم‍دی‌ ب‍ه‌ ف‍ل‍س‍ف‍ه‌ ع‍ل‍م‌الاج‍ت‍م‍اع. ‌ت‍رج‍م‍ه‌ ع‍ب‍دال‍ک‍ری‍م‌ س‍روش، ت‍ه‍ران‌: م‍ؤس‍س‍ه‌ ف‍ره‍ن‍گ‍ی‌ ص‍راط. Barnett, Randy E. 1997. A Law Professor’s Guide to Natural Law and Natural Rights. Cambridge. Harvard Journal of Law and Public Policy Donnelly, Jack. 1980. “Natural Law and Right in Aquinas”. Political Thought. Utah. The Western Political Quarterly. Heidegger, Martin. 1959. on the Way to Language. Peter. D. Hertz. Harper and Row. P. Locke, John. 1998. An essay concerning human understanding. Penguin Classics. Reviseded Edition.