دوره 9، شماره 1 - ( 3-1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 54-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

gholizadeh A. A critical review of the influence of new evolutionary atheism on the foundations of human sciences, focusing on the opinions of Allameh Misbah Yazdi. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2023; 9 (1) :37-54
قلی زاده امرالله. بررسی انتقادی تأثیر الحاد تکاملی جدید بر مبانی علوم انسانی با محوریت آرای علامه مصباح یزدی ره. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1402; 9 (1) :37-54

نظریۀ تکامل را چارلز داروین ابتدا در دانش زیست‌شناسی مطرح کرد، اما گذشت زمان نشان داد این نظریه محدود به حوزۀ زیست‌شناسی نماند و امروزه در شاخه‌های مختلف علوم انسانی مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، تفسیر الحادی از این نظریه را، که امروزه در بستر الحاد تکاملی جدید روی داده است، می‌توان از جمله موانع جدی به‌منظور اسلامی‌سازی علوم انسانی تلقی کرد. از سوی دیگر علامه مصباح یزدی را می‌توان از پیشگامان پروژۀ اسلامی‌کردن علوم اسلامی قلمداد کرد. مسئلۀ مقالۀ حاضر این است که تأثیر الحاد تکاملی جدید بر مبانی علوم انسانی با محوریت آرای استاد مصباح یزدی نقد و ارزیابی شود. گردآوری داده‌‌ها به روش کتابخانه‌ای-اسنادی و صورت گرفته و برای داوری از روش تحلیلی (عقلی) سود جسته‌ایم. یافتۀ پژوهش نشان می‌دهد دعاوی ملحدان جدید از حیث اشکالات معرفت‌شناختی، الهیاتی و دین‌شناختی به‌شدت آسیب‌پذیر است.
انتشار الکترونیک: 1402/3/10

1. باربور، ایان. 1392. دین و علم. ترجمۀ پیروز فطورچی. تهران: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. _______. 1362. علم و دین. ترجمۀ بهاءالدین خرمشاهی. تهران: مرکز نشر دانشگاهی. ریدلی، مارک. 1395. تکامل. ترجمۀ عبدالحسین وهابزاده. مشهد: جهاد دانشگاهی. خسروپناه، عبدالحسین. 1393. در جست‌وجوی علوم انسانی. تهران: نشر معارف و شورای انقلاب فرهنگی. شریفی، احمدحسین، 1395. روش‌شناسی علوم انسانی اسلامی. تهران: مرکز مطالعات و انتشارات آفتاب توسعه. علی‌تبار، رمضان. 1394. «مبانی دین‌شناختی علوم انسانی و برایند روش‌شناختی آن». قبسات. سال بیستم. شمارۀ 76. صص 52-31. مصباح یزدی، محمدتقی. 1370. آموزش فلسفه. جلد 1 و 2. تهران: سازمان تبلیغات اسلامی. ________________. 1360. ایدئولوژی تطبیقی. جلد 1 و 2، قم: مؤسسۀ در راه حق. ________________. 1392. رابطۀ علم و دین. تحقیق و نگارش: علی مصباح. قم: مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). ________________. 1400. مبانی علوم انسانی اسلامی. چاپ دوم. قم: انتشارات مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). ________________. 1384. معارف قرآن (راه و راهنماشناسی). چاپ پنجم. قم: مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). مصباح یزدی، محدتقی و دیگران. 1377. «میزگرد روش‌شناسی فهم متون دینی». معرفت. سال ششم. شمارۀ 24. صص 19-8. ندایی، هاشم. 1372. «سلسلۀ گفت‌و‌شنودهایی درمورد مباحث بنیادی علوم انسانی: گفت‌وگو با استاد محمدتقی مصباح یزدی». فصلنامۀ مصباح. سال دوم، صص 24-9. Dawkins, R. 1996. Climbing Mount Improbable. New York: Nork Norton. __________. 2006. The God Delusion. Boston: Houghton Mifflin. __________. 1989. The Blind watchmaker. Harlow: Longman. __________. 1976. The Selfish Gene. Oxford: oxford university Press. __________. 2011. The Magic of Reality. New York: Free Press. Freud, S. 2004. Totem and Taboo. London & New York: Routledge. Harvey, V. A. 1995. Feuerbach and the Interpretation of Religion. Cambridge: Cambridge University. Haught, John F . 2008. God and the New Atheism. Louisville: London. Pals, D. L. 1996. Seven Theories of Religion. New York & Oxford: Oxford University. Plantinga. A. 2011. Where the Conflict Really Lies. Oxford: University Press. Ruse, M. 2001. Methodological Naturalism under Attack. In R. Penoock (Ed.), Intelligent Design Creationism and Its Critics, London, England, A Bradford Book.